Ζήσε την περιπέτεια του προσκοπισμού!
Νέα

Ενημερώσεις, δράσεις & πολλά ακόμα

100 χρόνια Προσκοπισμός στην Πιερία & Κοπή Βασιλόπιτας – Δελτίο Τύπου

Την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης «Εκάβη» η κοπή της βασιλόπιτας των Προσκόπων της Κατερίνης, αλλά και η εναρκτήρια εκδήλωση του εορτασμού των 100 χρόνων (1924-2024) του Προσκοπισμού στην Πιερία. Εκατοντάδες φίλοι, γονείς, νέοι και Παλαιοί Πρόσκοποι αλλά και Οδηγοί έδωσαν το παρόν και αφού πήραν και φόρεσαν το επετειακό μαντήλι με τον κρίκο, απόλαυσαν 2 ώρες γεμάτες Προσκοπική δράση και αναμνήσεις μιας άλλης εποχής.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την Προσευχή, την είσοδο της Σημαίας, τον Εθνικό Ύμνο και στη συνέχεια ο Αρχηγός του Συστήματος Νίκος Τουρναβίτης παρουσίασε μαζί με τα ενήλικα στελέχη και τα παιδιά τις δράσεις της Αγέλης Λυκοπούλων, της Ομάδας Προσκόπων και της Κοινότητας Ανιχνευτών τη χρονιά που μας πέρασε.

Ακολούθησε η ομιλία του Δρ. Ιωάννη Τερζίδη, Χειρούργου Ορθοπεδικού και μέλους της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Πιερίας με θέμα «Ο Προσκοπισμός στην Πιερία όπως τον βίωσα στα μαθητικά μου χρόνια μέσα από μια ιστορική αναδρομή». Ο κεντρικός ομιλητής παρουσίασε με γλαφυρό τρόπο τον Πιερικό Προσκοπισμό μέσα από φωτογραφίες και κείμενα, μίλησε για τις αξίες, τα ιδανικά ( Έσο Έτοιμος και Αιέν Αριστεύειν), τις αρχές και τα οφέλη του Προσκοπισμού στην κοινωνία και στον άνθρωπο και ανέδειξε τον εθελοντισμό, την οικολογία και τις αληθινές φιλίες που αποκομίζουν όσοι και όσες ζουν την Προσκοπική ζωή.

Στην συνέχεια το μέλος του Δ.Σ. του Σ.Ε.Π Γιώργος Λιόντας έκανε μια αναφορά στις 5 εικοσαετίες του Προσκοπισμού στην Πιερία μέσα από ιστορικές φωτογραφίες και ανέκδοτα κείμενα και η όμορφη εκδήλωση έκλεισε με το σβήσιμο των κεριών της επετειακής τούρτας, το τραγούδι των 100 χρόνων και την κοπή της Βασιλόπιτας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος π. Νικόλαος Ρουσάκης, η Υφυπουργός Ανάπτυξης κα. Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας και εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κα. Σοφία Μαυρίδου, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και αναπληρωτής Δημάρχου Κατερίνης κα. Ελίνα Διαμαντοπούλου, ο Βουλευτής Πιερίας Φώντας Μπαραλιάκος, η εκπρόσωπος του Βουλευτή Σπύρου Κουλκουδίνα, ο Περιφερειακός σύμβουλος & Τομεάρχης Επιστημονικών φορέων Κεντρικής Μακεδονίας κ. Αθανάσιος Λιακόπουλος, ο εκπρόσωπος της XXIV ΤΘ Ταξιαρχίας Υπίλαρχος Γιώργος Καπρέλης ο οποίος είναι και παλαιός πρόσκοπος, ο εκπρόσωπος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας κ. Ναούμ Ευαγγελόπουλος, η εκπρόσωπος του Περιφερειακού Τμήματος Κατερίνης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κα. Χρύσα Ράπτη και ο Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Κατερίνης κ. Κώστας Καρυώτης ενώ χαιρετισμό έστειλε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας.

Από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων μας τίμησαν ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. κ. Παναγιώτης Μανασής, ο Περιφερειακός Έφορος Κεντρικής Μακεδονίας κ. Χρήστος Καναρόπουλος, ο Έφορος Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Βασίλης Ναθαναήλ, η γραμματέας της Κ.Ε.Π.Π.Ε κα. Όλγα Βρετοπούλου, οι κάτοχοι του μεταλλίου Αργυρού Φοίνικα κ.κ. Τριαντάφυλλος Μεταξάς και Γιάννης Καπετάνογλου, οι αδελφοί Πρόσκοποι από το 3ο Σύστημα Βέροιας και το 1ο Ελευσίνας και οι Παλαιοί Πρόσκοποι από τις Ενώσεις 8ου Τούμπας, 3ου Α/Π Νέας Ιωνίας Βόλου, Καβάλας, Βέροιας, Λάρισας, Κοζάνης και Λευκού Πύργου.

Ευχαριστούμε τους δημοσιογράφους κ. Ηλία Χρυσικό και κα. Εύη Μιχολού για την παρουσία τους καθώς και όλους και όλες εσάς που μας τιμήσατε και μας συγκινήσατε με την παρουσία σας.

Ραντεβού στην επόμενη εκδήλωσή μας για τα 100 χρόνια του Προσκοπισμού στην Πιερία, τον Εορτασμό της Ημέρας Σκέψεως, το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024.

«Μια φορά Πρόσκοπος… πάντα Πρόσκοπος».

Χρόνια μας πολλά!

Μπορεί να σε ενδιαφέρει…